Avrupa seyahatlerine ara vermek isteyenlere, “Afrika’ya açılayım diyorum, ama nereden başlasam bilemiyorum” diyenlere, seyahatlerinde dünyanın hangi harikasına öncelik vereceğini düşünenlere bize hem çok yakın, hem çok uzak bir ülke önerimiz var: Mısır. Dünyanın en turistik yerleri denince belki de akla ilk gelen yerlerden biri olan Mısır, günümüzde ülkenin siyasal durumu nedeni ile tehlikeli sayılan ülkeler arasında orta seviyede görünüyor. Fakat 2017 Şubat ayında dört kadın olarak yaptığımız ziyarette gördüğümüz kadarı ile, Mısırlılar gelirlerinin büyük bir kaynağı olan turistlerin değerinin de hala farkında…

Mısır, ülkemize mesafe olarak yakın olsa da, yaşam tarzı ve günlük hayat olarak bambaşka bir dünya. İstanbul’da yaşayıp her gün trafikte saatlerce yolculukla işine gidip gelmeye çalışan ve hayatından bezenlere, Kahire trafiğinden birkaç saat geçirdikten sonra haline şükretme garantisi veriyoruz. Üç şeritli olarak tasarlanan yollarda beş şeritte gidip çılgınca birbirini sollayan arabaların arasından, trafik tıkandığında develer geçiyor. Arabaların tamamı birçok yerinden vuruk, çizik ama buna kimse aldırış etmiyor. Korna sesi günün hiçbir saati kesilmiyor, sabah erken saatlerde sokaklar boş da olsa insanlar gaz pedalına basar gibi sürekli kornaya basıyor. Ancak birkaç gün içinde tüm bunlara alışınca, egzotik ortamın keyfini çıkarmaya ve kendinizi bir film setinin içinde hissetmeye başlıyorsunuz.
Mısır’a gitmeden önce nelere hazırlıklı olmanız gerektiğiyle ilgili, kendi deneyimlerimizden yola çıkarak kısa notlarla pratik bir derleme yaptık:

1. Aman Dikkat: Vize
Mısır, Türk vatandaşlarına son 3 yıla kadar kapıda vize veriyordu. Ancak ülkeler arasındaki siyasal gerilim yine gezginleri üzdü, kapıda vize uygulaması kaldırıldı. Resmi bir web sitesi bulunmayan Mısır Konsolosluğu, vize başvurusu sırasında Schengen kadar çok belge istemese de, sürecin işleyişi oldukça belirsiz. Vize başvurunuz 2 haftada da sonuçlanabilir, 2 ayda da… O nedenle süreci mümkün olduğunca erken başlatmanızı tavsiye ederiz. Detaylı ve altındaki yorumlar sayesinde sürekli güncel kalan “Mısır Vizesi Nasıl Alınır?” yazımızı okuyarak başlangıç yapabilirsiniz.
2. Ne Zaman Gitsem?
Sıcaktan kavrulmak suretiyle gerçek bir çöl deneyimi yaşamak gibi bir amacınız yoksa, Mısır’a yaz aylarında gitmeyin. Biz Şubat sonu gittiğimizde hem rahat rahat denize girdik; hem de sıcaktan rahatsız olmadan çöl safarisi, piramit gezme gibi tüm aktiviteleri gerçekleştirdik. Mayıs-Ağustos arası, Mısır’ın en sıcak zamanı, yılın diğer aylarında gezmek daha rahat olacaktır.

3. Hangi Şehirlere Öncelik Vermeliyim?
Biz bir haftalık gezimize Kahire, Sharm-el Sheikh ve İskenderiye’yi sıkıştırdık; bize göre her üçü de görmeye değer.
Uçak biletini uygun bulduğumuz için İstanbul’dan uçuşu Sharm-el Sheikh’e gerçekleştirdik. Tabi Kızıldeniz’de dalış yapma isteğimiz de bu kararımızda önemli rol oynadı. Buraya dolu dolu iki gün ayırdık; bir günü teknede geçti, ikinci gün ise resiflerin olduğu bir plaja gittik ve öğleden çöl safarisi, Bedevi çadırlarında akşam yemeği ile günü tamamladık.
Sharm-el Sheikh’ten uçakla geçtiğimiz Kahire’ye 3 gün ayırdık, yetmedi. Fotoğraf çekme merakı olanlara bir hafta gerektiğini düşünüyoruz. En eski piramitlerin bulunduğu Sakkara ve sonrasında Giza Piramitleri için bir tam gün ayırabilirsiniz. İslami Kahire, Mısır Müzesi, Han-el Halili Çarşısı, Koptik Kahire, al-Azhar Park görülecek yerler listesinde.
İskenderiye’ye ise Kahire’den otobüsle gidip döndük, 1-2 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
Biz dönüş uçuşumuzu Kahire’den yaptık. Zamanımız yetmediği için programda yer vermediğimiz Luxor ve Aswan’da ise aklımız kaldı.

4. Şehir İçi ve Şehirler Arası Ulaşım
Mısır’da toplu taşıma çok ucuz, fakat gelişmiş bir ulaşım ağı olduğunu söyleyemeyiz. Kahire’de gezdiğimiz günler boyunca yalnızca bir kez metro hattı gideceğimiz güzergahta olduğu için işimize yaradı. Otelimizin bulunduğu bölgeye çok uzak kaldığı için diğer günler metroya binemedik; hareket halinde iken koşarak binmenizi gerektiren otobüsleri ise hiç denemedik. Havalimanı-şehir merkezi veya Kahire-Sakkara arası gibi en uzak noktalara dahi Über’le gittik. Taksiden çok daha güvenli, düzgün ve hem de uygun fiyata geldi. Sharm-el Sheikh’te plajlara gitmek için de Über kullandık, İskenderiye’de ise yalnızca otogardan şehir merkezine gidiş ve dönüş için… İskenderiye’de görülecek yerlerin çoğu birbirine yürüme mesafesinde. Mısır genelinde araç kiralamanızı ise biz tavsiye etmiyoruz.

5. Ne Giysem?
Mısırlılar turistlere çok alışık, özellikle Sharm-el Sheikh ve Hurghada gibi deniz tatili için gidilen şehirlerde şortlarınızı rahatlıkla giyebilirsiniz. Kahire ve İskenderiye’de ise fazla ilgiye maruz kalmamak için paça ve kol boylarını uzatmak iyi bir fikir olabilir. Biz hem ülkenin geneline hakim olan toz ve hava kirliliğinden biraz korunmak için, hem de güneşe karşı uzun kollu ince gömlek ve yazlık pantolonlar tercih ettik.

6. Yanımda Olmazsa Olmazlarım
Mısırlıların temizlik anlayışlı ülkece bizimkinden epey farklı. Gün içerisinde, şehir gezileriniz sırasında yanınızda bulundurmak için de sırt çantanızda sabun, el dezenfektanı ve hatta tuvalet kağıdı bulundurursanız pişman olmazsınız. Temizlik demişken; otel seçerken de mümkünse orta ve üzeri fiyat ve kalitede yerleri tercih etmeye çalışın; temizlikle ilgili puanlarını ve yorumlarını gözden geçirin.

7. Ne Yenir, Nerede Yenir?
Mısır’da otel seçiminizi yaparken hijyenik olduğu ile ilgili yorumlar gördüyseniz, kahvaltı ve akşam yemeğini dışarıda yemektense otelde yemek daha mantıklı olabilir. Mısır lezzetlerinden koshari yemek için Abou-Tarek ve pek çok çeşidi olan taamia (falafel) yemek için Zooba Restoran, Kahire’de öneri üzerine deneyip memnun kaldığımız yerler oldu. Han-el Halili Çarşısı içerisindeki El-Fishawy Cafe’de cam bardakta ikram edilen Türk kahvesinden içmeyi de unutmayın.

8. Gitmeden Öğrenin: Rakamlar
Turisti yolunacak tavuk olarak görme anlayışı Mısır seyahatinizde zaman zaman karşınıza çıkabilir; başka fakir ülkelere de seyahat ettik ama bu tarz rahatsız edici durumlarla biz daha önce karşılaşmamıştık. Seyahatten önce Arapça rakamlara göz aşinalığı edinmek, üzerinde fiyat yazan herhangi bir şey alırken işinize yarayacaktır. Sokaktaki seyyar meyveciden alışveriş yaparken bize iki katı fiyat söylediler, ama dersimize iyi çalışmıştık. 🙂 Über kullanacaksanız, aracınız geldiğinde plakasını anlayabilmek için de rakamları bilmek önemli.
9. Şu Pazarlık Mevzusu
Mısır’a gideceğinizi duyan birçok kişiden “Aa çok sıkı pazarlık yap mutlaka” cümlesini duymanız olası. Fakat gidip de hiçbir şeyi öyle onda bir fiyatına filan alamadığını görünce hayal kırıklığına uğramak daha yüksek bir ihtimal. Öte yandan ekonomik durumu parlak olmayan bir ülkede 1/10 kadar fiyatı düşürmek zaten içimize sinecek bir şey değildi… Hediyelik eşya, baharat-çay alışverişlerinizde biraz fiyat kırmadan alışveriş yapmayın tabi, ama çok sıkı pazarlıkçı da olsanız dilinize fazla güvenmeyin. Dükkana ne için girdiğinizi unutup, neler alıp nasıl paketlenip çıktığınıza hayret edeceksiniz.
10. Gezgin İşi Piramitlere Doyma Yöntemi
Antik dünyanın yedi harikasından tek ayakta kalanı görmek her açıdan harika bir his. Hem 4500 yıl önce yapılmış ve gizemleri çözülememiş bir yapıya bakıyorsunuz, hem yıllardır fotoğraflarını gördüğünüz bir ortamdasınız, hem arka tarafı alabildiğine çöl… Zannedilenin aksine ön taraftan Kahire sınırları gelip piramitlerin eteklerine yaslanmış; piramitler uçsuz bucaksız bir çölün ortasında tek başına durmuyor yani…
Kahire gezinizde piramitlere bir gün ayırdıysanız bile, yanlarından kolay kolay ayrılmak istemeyebilirsiniz. Gece aydınlatması olmayan ama karanlıkta hayal meyal seçilen piramitlerle rüyaya dalıp, sabah piramit manzarasına gözünüzü açmak istemez misiniz? Öyleyse piramit manzaralı otellerden birinde konaklayabilirsiniz. Ancak Giza, Kahire şehir merkezine biraz uzak kaldığı için tüm tatil boyunca konaklamanızı burada yapmak yerine 1-2 gece ayırmak yeterli. Her akşam gün batımından sonra piramitler ve Büyük Sfenks bir ışık şovu ile aydınlatılıyor ve Mısır tarihi hakkında bilgi veriliyor. Piramitlere yeterince yakın ve teraslı bir otel seçtiyseniz 30 dolarınız da cepte kalıyor.