Mısır, özellikle geçirdiği darbe sonrasında, son yıllarda seyahat konusunda şüphe ile yaklaşılan ülkelerden biri olmaya başladı. Fakat geçtiğimiz Şubat ayında yaptığımız seyahatte gördük ki internette yazılan ve korkutucu sayılabilecek yorumların çoğu biraz abartılı, bir kısmının ise doğruluk payı şu anda neredeyse yok gibi. Dünyanın en eski medeniyetlerinin kurulduğu bu topraklarla ilgili en güncel bilgileri birkaç yazıda toparlayacağız; ama öncelikle buyurun “Mısır hakkında yanlış bilinenler” listesine… Her maddede, ilk satırda Mısır ile ilgili yanlış kanılar veya bizim gitmeden önce duyduklarımız/okuduklarımız; ikinci satırda ise henüz çok taze olan deneyim ve yorumlarımız yer alıyor.
X Mısır vize istemiyor.
√ Mısır Nisan 2023 itibarı ile Türk vatandaşaşlarına tekrardan kapıda vize uygulamasına başlamış. Daha detaylı bilgi için ;“Mısır Vizesi Nasıl Alınır?” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
X Mısır seyahat açısından artık güvenli bir ülke değil.
√ Mısır, seyahat açısından tehlike sınıflandırmasında Türkiye ile aynı kategoride yer alıyor. Yani Türkiye’de yaşayıp Mısır’ı tehlikeli bulmak çok da doğru bir yaklaşım sayılmaz.
X Ülkeye iner inmez kolumdan sağa-sola çekiştirileceğim; herkes fotoğraf çektirip, yol tarif edip benden para isteyecek.
√ Duruma göre kısmen doğru diyebiliriz. Aslında bu konu biraz “ne kadar turist olduğunuz” ile alakalı. Yani, ülkeye gitmeden önce ön araştırmanızı iyi yapmaz ve etrafınızı çok tanımadığınızı belli eden bir ifade ile gezinirseniz “yardım etmek isteyen”ler çok olacaktır. Biz Kahire’ye vardığımız ilk gün şaşkın ördek gibi bakınırken etraftan seslenenler çok oldu; ama ikinci gün bildiğimiz yollardan kendimizden emin bir şekilde yürürken kimsenin bizi rahatsız etmediğini fark ettik. Fotoğraf çektirme konusunda ise herhangi bir taleple karşılaşmadık. Yalnızca, taksisine bindiğimiz bir Über şoförü, yabancılar olarak onu tercih ettiğimiz için çok mutlu oldu. Gideceğimiz yere ulaşınca onlarca kez özür dileyip yanlış anlamamamızı rica ederek beraber bir selfie istedi.

X Mısırlılar turist kazıklamayı seviyor.
√ Mısırlılar yabancılara gerçekten büyük bir ilgi gösteriyor. Ülke gelirini büyük ölçüde turizmden sağlıyor ve halk oldukça fakir, dolayısıyla ülkelerine ziyarete gelenlere bir şeyler satma istekleri çok fazla. Ancak alışveriş sırasında pazarlık yapmak mümkün. Yine ön araştırmayı iyi yaptığınız ve fiyatlara hakim olduğunuz takdirde, gereksiz harcama yapmanın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, Mısır’a gitmeden önce Arapça harfleri öğrenmek çok zor olsa da, en azından rakamları öğrenmenizi tavsiye ederiz. Böylece üzerinde fiyat yazan bir şeyi alırken işiniz kolaylaşır.

X Pazarlıkla 500 poundluk şeyi 50 pounda alabilirsin.
√ Özellikle Mısır’a gittiğimiz ilk günlerde, fiyatları ve pazarlık ile ilgili alışkanlıkları anlayana kadar kesinlikle hiçbir indirim alamadık. Bunda kadın olmamız nedeni ile Mısırlı erkek esnaf tarafından çok ciddiye alınmamanın payı olduğunu hissettik. Ama aynı zamanda bizim “pazarlık taktiklerini” tam bilmememizin de etkisi olduğunu düşündük. Sonuç olarak, hiçbir zaman fiyatı yüzde 10’una kadar indirmek mümkün değil ancak sonraki günlerde yaşadığımız tecrübelere dayanarak belki en fazla yarı yarıya indirim alma imkanı var diyebiliriz.
X “Kadın başına” Mısır’a gidilmez.
√ İlk maddede bahsettiğim, ağzımızın yandığı konu: vize… Türk vatandaşlarına vize uygulaması geldiğini çok geç öğrendiğimiz için, seyahate 11 gün kala vizeye başvuran Uğur biletini yakmak zorunda kaldı. Biz annem ve kız kardeşlerimle Avrupa pasaportuna da sahip olduğumuz için, devam eden kapıda vize uygulaması sayesinde ülkeye girebildik. (İstanbul’daki Mısır konsolosluğu vizenin 15 günde çıkacağını söyledi; çıksaydı Uğur bize sonradan katılacaktı ancak cevap başvurunun 30. gününde geldi.) Sharm el Sheikh, Kahire ve İskendiye’de dört kadın olarak, toplam 9 gün sorunsuz tatil yaptık.
X Kapalı giyinmek zorundayım, başımı örtmeliyim.
√ Nezaket gereği, gidilen ülkelerde genel ortama uyum sağlanması gerektiği düşüncesindeyim. O nedenle ve hava koşullarını da göz önüne alarak, Mısır’a giderken bizim seçtiğimiz kıyafetler uzun kollu ince gömlek-bluz ve uzun pantolon veya eteklerdi. Ancak Mısır’da kadınların tamamı kapalı değil, genç olsun yaşlı olsun başı açık gezen pek çok kadın var. O nedenle eğer istemiyorsanız İran’da olduğu gibi baş örtme zorunluluğu yok. Fakat yabancı olarak daha az dikkat çekmek için, özellikle Kahire’de tercih edilebilir. Sharm-el Sheikh zaten tamamen turistik bir yer olduğundan şort, elbise veya askılı bluzlarla da rahatlıkla sokakta gezebilirsiniz.

X Piramitler çölün ortasında.
√ Piramitlerin en fazla fotoğrafının çekildiği açıda etrafında tamamen çöl bulunduğu görünüyor. Halbuki diğer açıdan bakıldığında, Kahire’nin sınırları gelip piramitlerin adeta eteklerine dayanmış.
X Günümüzde 3 tane piramit kaldı.
√ En çok bilinen piramitler Giza’da bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos. Giza Piramitleri’nin en büyüğü olan Keops Piramidi, antik dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek yapı. Ancak, Mısır’da halen 100 civarı piramit bulunuyor.
X Piramit görüp gelsem yeter.
√ Sadece piramitleri görmek için bile Mısır’a gitmeye kesinlikle değer. Ancak piramitler haricinde de, Mısır’da görülecek çok fazla yer var. Biz 9 günde Sharm-el Sheikh, İskenderiye ve Kahire’yi gezdik. Özellikle Kahire’de gezilecek çok fazla yer var; Kahire Afrika kıtasının en büyük kenti.
X Yalnızca beyaz renkli ticari taksilere binmeliyim.
√ Mısır’a gitmeden önce pek çok kaynaktan okuduğum bu cümleyi “mümkün olduğunca beyaz renkli ticari taksilere binmekten kaçınmalıyım” olarak düzeltiyorum. Taksimetre açılsa Kahire içindeki en uzak mesafelere bile 2-3 dolar (max. 50 EGP) ücret karşılığında gitmek mümkün; ancak bir yabancı olarak taksimetre açtırabilmek büyük mesele. Çözüm ise, ülkeye iner inmez bir Mısır telefon hattı almak, kalacağınız gün sayısına göre yetecek kadar internet paketi yükletmek ve telefona Über uygulamasını indirmek. Ben Türkiye hattıma Über’i Mısır’dayken indirdim, ancak mesaj ile gelmesi gereken doğrulama kodu ulaşmadı. Mısır hattı alarak uygulamayı kullanmak, taksiciler ile telefonda konuşmak da gerektiği için çok daha mantıklı.
Über’den çok kısaca bahsetmek gerekirse, uygulama bulunduğunuz noktaya taksi çağırmanızı, gitmek istediğiniz noktayı işaretleyerek önceden sabit fiyat görebilmenizi sağlıyor. Bulunduğunuz noktaya o sırada en yakında olan taksicinin ismi, hangi model araba ile kaç dakika içinde geleceği ve önceki yolcularından 5 üzerinden kaç puan aldığı programda görünüyor. Yolculuğunuz sırasında da bulunduğunuz noktayı harita üzerinde takip edebiliyorsunuz. Dolayısıyla her açıdan çok güvenli bir sistem.
X Otellerde yabancıların Mısır poundu ile ödeme yapması yasak.
√ İnternetten otel rezervasyonlarımızı yaparken her seferinde bu uyarı ile karşılaştık; ancak Mısır’da gittiğimiz üç kentten hiçbirinde böyle bir uygulama yoktu. Otellerde, tur satın alacağınız acentelerde ve bazı restoranlarda ister dolar, ister Mısır poundu (EGP) ile ödeme yapabilirsiniz. Hatta dolar ile ödeyip üzerine tam kur karşılığı olarak EGP almak da neredeyse her yerde mümkün. Böylece döviz bürosu bulamadıysanız da telaşa gerek yok. Kredi kartı ile ödemeyi ise biz hiç denemedik.
Ayrıca;
√ Mısır temizlikten gerçekten oldukça uzak bir ülke. Havası sürekli egzoz ve toz kokuyor, sokaklarında ise her yerde çöp yığınları var. Kalacağınız otellerin temizliğine güvenmek de kolay olmadığından, yanınızda çarşaf ve yastık kılıfı götürmenizde fayda var.
√ Yanınızda tuvalet kağıdı bulundurmanız gün içinde restoranlarda, müzelerde yüzünüzü güldürür. 🙂
√ Yemek en çok merak edilen konulardan biri. Temizliğine yine de yüzde yüz güvenememekle beraber, akşam yemeği için restoran seçimlerimizi tavsiyeler üzerine yaptık. Detaylı Kahire yazısında bu restoranlardan bahsedeceğim. Kahvaltı ve gezerken yanımıza alacağımız sandviçler için ise, marketteki paketli ekmekleri ve bildiğimiz peynir vs. markalarını tercih ettik.