- Likya Yolu Yürüyüşüne Hazırlanma Rehberi
- Likya Yürüyüşüne 1 Kala
- Likya Yolu 1. Gün – 14 KM (Ovacık, Kozağaç, Kirme, Faralya)
- Likya Yolu 2. Gün – 7 KM (Faralya, Kabak Koyu)
- Likya Yolu 3. Gün – 14 KM (Kabak Koyu, Alınca, Boğaziçi)
- Likya Yolu 4.Gün – 12 KM (Boğaziçi, Sidyma, Bel, Belceğiz)
- Likya Yolu 5.Gün – 14 KM (Belceğiz, Gavurağılı, Pydnai, Letoon)
- Suyun İçindeki Kutsal Şehir: Letoon
Hayatımızda şimdiye kadar tek seferde yürüdüğümüz en uzun mesafe olacak olan, 8 günde yaklaşık 115 kilometre olarak planladığımız “Likya Yolu Yürüyüşü”müz öncesinde, sizlere kısa bir hazırlık rehberi yazdık.
Likya Yolu Nerededir?
Likya Yolu, pek çok farklı kaynak tarafından dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen, Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan 535 kilometrelik bir parkur. Türkiye’nin ilk uzun mesafe yürüyüş rotası olan Likya Yolu’nda 1992 yılında İngiliz Kate Clow tarafından başlatılan çalışmalar, 1999 yılında sona ermiş. Yedi yıl süren bu çalışmalar boyunca, Teke Yarımadası’ndaki patikalar işaretlenip, haritalandırılmış. Bir tarafı masmavi Akdeniz, bir tarafı denize paralel uzanan Toroslar olan ve eşsiz manzaralar sunan Likya Yolu, Likya uygarlığından kalma pek çok antik kentin içinden de geçiyor.
Ne Zaman Yürümeliyim?
Likya Yolu’nu yürümeye karar verdiyseniz, ilk dikkat etmeniz gereken konu mevsim. Antalya’nın yaz sıcağı malum, o nedenle ilkbahar ve sonbahar en uygun mevsimler. Biz eriyen karlar sayesinde su kaynaklarına kolayca ulaşabilmek için ilkbaharı tercih ettik. Nisan yağmurlarına da yakalanmamak için Mayıs’ın ilk haftasında yürümeye karar verdik. Özellikle kurak geçen yazlardan sonra, sonbaharda parkurda su sıkıntısı çekilebiliyormuş.
Parkura Nereden Başlamalıyım?
Bizim gibi ilk defa yürüyecek olanlar için tavsiyemiz rotanın başlangıcının bulunduğu Ovacık’tan parkura giriş yapmak. Tırmanış ile başlayan ilk günde, Ölüdeniz’in harika manzaraları motivasyonunuzu artıracaktır. Ancak başından başlamak şart değil, dilediğiniz veya kolay ulaşabildiğiniz herhangi bir noktadan antik Likya Yolu’nu yürümeye başlayabilirsiniz. Yol pek çok noktada köylerden ve yerleşim yerlerinden geçiyor. Biz bu sene 8 gün boyunca yürüyeceğiz, Ovacık’tan yaklaşık Kalkan’a kadar varmayı planlıyoruz. Bir sonraki sefer ise Kalkan’dan başlayıp devamını yürüyebiliriz. Bu hesapla bizim 535 kilometrelik Likya Yolu 5 senede biter gibi görünüyor.. 🙂
Çanta Taşımak Zorunda Mıyım?
Likya Yolu’nu yürümenin farklı alternatifleri var. Biz çadır, uyku tulumu gibi tüm ekipmanımızı yanımızda taşıyarak her gece kamp yaparak ilerlemeyi ve bağımsız yürüyüş yapmayı planlıyoruz. Gerektiği veya denk geldiği zamanlarda kamp alanlarında konaklayabiliriz, ancak genelde doğada “kamp atmayı” tercih edeceğiz. Ancak çok yük taşımak istemiyorsanız, “merkez üslü yürüyüş” yapabilirsiniz. Yani kaldığınız yerden Likya Yolu’na gidiş-dönüşlü kısa günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca grupla veya rehbersiz yürüyüş seçenekleri de mevcut. Böylece siz yürürken, eşyalarınız her akşam kalacağınız otele araçla götürülür, siz de yanınızda sadece o gün yetecek kadar su ve yiyecek taşımış olursunuz.
Yolumu Nasıl Bulacağım?
Likya Yolu’nun tamamı, yaklaşık 10-15 metre aralıklar ile koyulmuş olan kırmızı-beyaz bir işaret ile belirlenmiş durumda. Bu işaretler genelde taşların, kayaların üzerinde boyanmış şekilde görülüyor. Yine de yanınıza yürüyeceğiniz kısımların haritasını almak iyi bir fikir olabilir. Bir süre kırmızı-beyaz işareti görmezseniz, yanlış yola girdiğinizi düşünerek fazla uzaklaşmadan geri dönmekte fayda var. GPS cihazı bulundurursanız zaten tadından yenmez…
[wpdevart_youtube]rh_HXYnnvII[/wpdevart_youtube]
Çantamda Neler Olmalı?
Gelelim işin “ağır” kısmına… Bağımsız yürüyüş yapacaksanız, doğada kalacağınız süre boyunca her türlü ihtiyacınızı idare edecek, ancak gereksiz ağırlık taşımayacak şekilde hazırlık yapmalısınız. Biz işe önceki çadırımızdan daha hafif ve çantaya sığacak boyutlarda bir çadır alarak başladık. Bot, trekking pantolonu, baton gibi tüm ekipmanlarımızı günübirlik doğa yürüyüşlerinde defalarca kullanarak test ettik (Günübirlik Trekking İçin Hazırlanma Kılavuzu’muzdan yararlanabilirsiniz). Hafta sonları yaptığımız kamplarda çadırı kurma-toplama pratiğinin yanı sıra, uyku tulumu ve matlarımızı da denedik.
Aşağıda Likya Yolu için hazırladığımız bir ekipman listesi var:
- Likya Yolu Rehber kitap, Kate Clow (rota ile ilgili tüm bilgiler ve haritalar için)
- Sırt çantası (ihtiyaca göre hacim seçilmeli)
- Çadır (mümkün olduğunca hafif, az yer kaplayan)
- Uyku tulumu (mevsime göre uygun konfor sıcaklığında)
- Şişme mat (aslında ekstra yük ama biraz rahatlık isteniyorsa taşımaya değer)
- Şişme yastık
- Batonlar (ağırlığı dengelemek ve fazla yorulmamak için çok önemli)
- Trekking ayakkabısı (burkulmayı engellemek için bilekli bot seçilebilir)
- Trekking pantolonu, şort
- Tişörtler
- Yağmurluk, kolsuz rüzgarlık (mevsime göre)
- Buff (boyunluk, kafa bandı gibi çeşitli kullanımlar için)
- Kafa lambası, yedek piller
- Mutfak seti (pişirme kabı, çatal-bıçak, bardak, tabak)
- Ocak ve yedek kartuşu (Uçakta kabine veya bagaja almak yasak)
- Yürüyüş çorapları (ayakların yaralanmaması için pamuklu ve kalın olmalı)
- İç çamaşırlar
- Polar üst (akşam serinliği ihtimaline karşı)
- Sabun, şampuan (doğa malzemesi dükkanlarında çevreye zarar vermeyenleri var)
- Havlu (mikrofiber olursa çok hafif olur, yer kaplamaz)
- Çakı
- Acil durum battaniyesi
- Mini ilk yardım çantası (yara bandı, nasır bandı, sargı bezi, kremler bulunmalı)
- Sinek kovucu, kaşıntı kremi
- Solar powerbank
- Powerbank
- Mayo (rota bazen deniz kenarından geçiyor)
- Güneş şapkası
- Güneş gözlüğü
- Güneş kremleri
- Diş fırçası, macun, gerekli kişisel bakım malzemeleri
- Tuvalet kağıdı
- Matara
- Çöp poşeti
- Enerji veren atıştırmalıklar, çay, kahve
- Fotoğraf makinası, yedek hafıza kartları ve bataryalar
- GPS cihazı, haritalar
Tüm bunların yanı sıra bol motivasyon ve enerji gerekecek herhalde 🙂 Yürüyüşten sonra hem bu yazıyı güncelleyeceğiz, hem de gün gün Likya Yolu rehberi yayınlayacağız.
Haydi bakalım, tabanlara kuvvet!