Özel araçla yurt dışına çıkabilmek için öncelikle aracın size ait olması veya araç sahibinin yurt dışına çıkarken beraberinizde olması gerekli. Eğer bu koşullara sahip değilseniz, araç sahibi kişi ya da kuruluştan vekaletname almanız gerekiyor. Şirket aracı ile yurt dışına çıkmak isteyenler bu konuyu öncelikle şirketleri ile görüşmeliler. “Şirket bana izin vermez” deyip izin istememezlik yapmamak lazım, zira Yunanistan yollarında bir dünya TR plakalı kiralık araç geziniyor.
Uluslararası Sürücü Belgesi mi, Yeni Çipli Ehliyet mi ?
Çipli ehliyetler çıkmadan önce Türkiye’nin gümrük kapısındaki uygulaması yüzünden, Yunanistan ve Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarında sorulmamasına rağmen, yurt dışına çıkış yapabilmemiz için önce uluslararası sürücü belgesi almamız gerekiyordu. Bu belgenin senelik ücreti 2.639 TL (yenileme ücreti 1.395TL). Ancak geçtiğimiz yıllarda dağıtımına başlanan yeni çipli ehliyetlerle birlikte, uluslararası sürücü belgesi zorunluluğu ortadan kalktı. Bizce uluslararası ehliyete paranızı kaptırmak yerine, eğer geçmediyseniz yeni çipli ehliyete geçerek bu sorunu kökünden çözün. Yine de uluslararası sürücü belgesi ile ilgili detaylı bilgi almak için
Gürcistan, Suriye ve İran’a gitmek için bu sürücü belgesine ihtiyacınız yok.
Uluslararası Sigorta (Yeşil Kart) Nedir? Zorunlu mu?
Uluslararası sigorta, bu sigorta anlaşmasını imzalamış 47 ülkede geçerli olan bir sigorta türüdür. Bu sigortanın geçerli olduğu ülkelerin listesi. AB üyesi ülkelerde halihazırda yeşil sigorta kullanılıyor. İleride Türkiye de yeşil sigorta sistemine geçerse bu sigortayı da ayrıca yaptırmaktan kurtulacağız.
Yunanistan, Bulgaristan ve İran’a giriş yaparken bu sigortayı yaptırmanız mecburi. Sigorta ücreti 15 gün için 47.25€;1 yıl için 236.25€ (2018 Ocak fiyatı). Güncel fiyatların tamamına göz atmak için.
Gürcistan’a gitmek için bu sigortaya ihtiyacınız yok.
Uluslararası Sigorta Nereden, Nasıl, Ne Kadara Alınır?
Bu sigorta en uygun fiyatlı Turing triptik bürolarından yaptırılabilir. Kapıkule ve İpsala sınır kapısı başta olmak üzere, bir çok sınır kapımızda bu ofisler var. Ancak Kapıkule ve İpsala dışında 7/24 çalışan başka ofisleri yok. Bu ofislerin listesine ve hangi saatler arasında hizmet verdiklerine buradan bakabilirsiniz. Yaz sezonu okul kapandıktan sonra gümrük kapılarında yoğunluk artıyor, o yüzden seyahatiniz öncesi Turing’in Levent’teki ofisine gidip bu sigortayı yaptırmak size sınır geçişlerinde zaman kazandırabilir.
Bu sigortayı yaptırmak için aracınızın ruhsatını ve trafik sigortanızı göstermeniz yeterli (Bizim araç ruhsatımızdaki yazılar, mürekkep bulaştığı için okunmayacak durumda olmasına rağmen temiz fotokopisi olması sorunu çözdü).
Uluslararası Sigorta Kendi Aracımda Oluşan Hasarları Kapsar mı?
Maalesef kapsamıyor. Eğer aracınızın mevcut bir kasko poliçesi varsa, sigorta şirketiniz ile görüşerek aracınızı yurt dışında bulunacağı süre kadar ayrıca sigortalatabilirsiniz.
Yurt Dışında Kaza Yaparsam?
Geçerli bir yeşil sigortanızın olduğunu ve aracınızın kasko poliçesine yurt dışını eklettirdiğinizi var sayarak anlatalım;
Eğer küçük bir kaza yaptıysanız ve yaralılar yoksa tıpkı Türkiye’deki gibi polis kaza ile pek ilgilenmek istemeyecektir (Ancak yurt dışında kiraladığınız bir araç ile kaza yaptıysanız polis tutanağı çok önemli olduğu için bunu belirterek kaza yerine polis çağırabilirsiniz).
Karşı taraf kendi dilinde bir kaza tespit tutanağı çıkartacaktır. Bu tutanağa bizdekine benzer mantıkta bilgiler giriliyor ama bizdeki gibi tramer numarası gibi detayları girmemize gerek kalmıyor. Sadece plaka ve şasi numarası yeterli oluyor. Tutanakları doldururken karşı tarafın kaskosunun aslında yeşil sigorta olduğunu göreceksiniz. 🙂
Tutanağı öncelikle karşı tarafa doldurtun ve hangi satıra hangi bilgileri girdiğini takip etmeye çalışın. En alt satırda kazayı anlatmanız gereken kısıma İngilizce olarak da yazabilirsiniz. Karşı taraf kazayı sizden farklı anlatıyorsa sinirlenip ifadesini değiştirmesini istemeyin. Herkes olayları kendine göre farklı algılayabilir. İş büyürse gelecek olan polise derdinizi anlatma ihtimalinizin düşük olduğunu unutmayın. O nedenle pozitif olmaya çalışın.
Geçerli bir yeşil sigortanız olmadan bir kazaya karışırsanız yandığınızın resmidir. Sizin hiç bir suçunuz olmasa dahi, geçerli bir sigorta poliçeniz olmadığı için karşı tarafın bütün masrafı da sizin cebinizden çıkabilir. Siz siz olun yeşil sigortanız olmadan aracınızı ülke dışına çıkartmayın ve süresi dolmuş yeşil sigorta ile yolunuza devam etmeyin.
Uzun uzun anlattık, ama yurt dışına aracınızla çıkarken sadece aracın ruhsatı, çipli ehliyet ve uluslararası (yeşil) sigorta yeterli. 🙂 Sürüş yaptığımız Avrupa ülkelerindeki otoyol kuralları, ücretleri ve pratik bilgileri için Avrupa Otoyolları yazımıza da göz atmayı unutmayın. 🙂
Şimdiden iyi yolculuklar…
Bu yazı Haziran 2023 tarihinde güncellenmiştir.